הפחמימות

קטגוריה ראשית > תזונה נכונה > אבות המזון, ירקות ופירות

מאת: מערכת Diet

מה כבר לא נאמר עליהן? שהן לא מסתדרות עם חלבונים, תורמות להתפתחות קנדידה, משמינות ולא באות בחשבון בזמן דיאטה. בקיצור הן רק מסתתרות מאחורי שמן התמים כביכול,  אך הן לא פחות גרועות מאשר שומנים!
האומנם? בואו ונוציא את השד מהבקבוק…

פחמימות הן תרכובות אורגניות החיוניות לכל עולם החי ומורכבות מפחמן, מימן וחמצן. הן נוצרות באופן בלעדי ע"י הצמחים בתהליך הפוטוסינטיזה ושאר האורגניזמים מקבלים אותן ממזונם.
פחמימות הן אב מזון חשוב ומומלץ כי הן יהוו 50-55% מסך הקלוריות בתפריט היומיומי.
כל גרם פחמימה מספק 4 קלוריות (חוץ מתאית שהיא נטולת קלוריות מכיוון שאיננה ניתנית לעיכול), ולמרות השם הרע שיצא להן, לפחמימות השפעה טובה על תחושת השובע והמצב רוח, כך שיש להן חשיבות לא מעטה גם בסוגי דיאטות שונות. דיאטת פחמימות טובה ואף מומלצת לאלה שלא יכולים בלי לחם, פסטה או תפוחי אדמה.

פחמימות הן אב מזון חשוב ומומלץ כי הן יהוו 50-55% מסך הקלוריות בתפריט היומיומי

פחמימות הן אב מזון חשוב ומומלץ כי הן יהוו 50-55% מסך הקלוריות בתפריט היומיומי

בדיאטה בה אנו רוצים למנוע התקפי אכילה וחוסר שליטה על מה שנכנס לפה, כדאי לצרוך פחמימות מורכבות. פחמימות מורכבות מקנות  הרגשת שובע לאורך זמן ועוזרות לאזן את רמת הסוכר בדם.

על ההבדל בין פחמימות מורכבות לפחמימות פשוטות במאמר: תזונה חכמה עם פחמימות מורכבות.

תפקידי הפחמימות בגוף:
1. – ! Energy Baby מקור אנרגיה לתאים בגוף ולמוח, למעשה, המוח ניזון רק מגלוקוז וחוסר גלוקוז יכול לפגוע בתיפקודו. דיאטה ללא פחמימות כמ דיאטת אטקינס אינה מומלצת לאורך זמן, ודיאטה דלת פחמימות תהיה נכונה יותר עם הפחמימות הנכונות.
2. אבן בניין ל D.N.A– הסוכר ריבוז מהווה חלק מהחומר התורשתי של כלל האורגניזמים בעולמנו.
3. אם אין אני לי מי לי? – זיהוי תאים בגוף – מרבית התאים בגוף מכילים מבנה פחמימני ע"ג קרום התא אשר מאפשר את זיהוי התא בין השאר ע"י מערכת החיסון.
4. בניית מבנים פיזיים בעיקר בעולם הצומח כמו תאית ועמילן.

עיכול ופירוק פחמימות:
כל הפחמימות, פשוטות ומורכבות, מתעכלות בגוף ומפורקות לאבן הבניין גלוקוז שהוא הסוכר הבסיסי והפשוט ביותר. הגלוקוז נספג באופן מיידי ממערכת העיכול לדם ומשם לתאי הגוף והמוח לשם הפקת אנרגיה.
גלוקוז הוא המקור הבלעדי לאנרגיה לתאי המוח, לפיכך יש חשיבות לשמירה על רמות סוכר קבועות בדם.

שמירת רמות סוכר קבועות בדם נעשה ע"י הורמוני הלבלב והורמוני בלוטת יותרת הכליה:
ברמות סוכר גבוהות מופרש הורמון האינסולין ע"י הלבלב. האינסולין מופרש בתגובה לאכילת פחמימות. הוא משמש כנשא לגלוקוז ומחדיר אותו לתאים וכן מאחסן את הסוכר בכבד כגליקוגן. כחצי קילו טהור של סוכר. הגליקוגן משמש אותנו בלילה (כשאנחנו ישנים וסופסוף לא אוכלים) או במצבי רעב.
כאמור, ברמות סוכר נמוכות מופרש הורמון הגלוקוגן מהלבלב ובנוסף גם הורמון הקורטיזול מבלוטת יותרת הכליה. להורמונים אלו פעילות הפוכה לאינסולין והם גורמים לפירוק מאגרי הגליקוגן לגלוקוז המשוחרר לדם. זאת אחת הסיבות שאנו שוקלים קצת פחות בבוקר. כשנגמר הגליקוגן, ההורמונים מעודדים סינתזת גלוקוז ממקורות שאינם פחמימות כמו חלבונים ושומנים.

סכנה – אם הגוף מקבל סוכר יותר ממה שהוא מסוגל לצרוך, הוא הופך את העודפים לשומן המצטבר בו. סוכר מזוקק גם פוגע בבריאות השיניים ועלול לגרום לעששת.

לא ניתן להגיב למאמר זה.