אנשים רבים חושבים שכל מי שעוסק בספורט צריך לקחת תוספי מזון כדי לעמוד בעומס ובלחץ האימונים. נטילת תוספי המזון אמורה להשלים את הרכיבים החיוניים לגוף שאינם מסופקים בצורה נאותה על ידי המזון הרגיל של האדם. תפיסה זו מעוגנת בחשיבה כי תזונה לקויה עלולה לפגוע באדם העוסק בספורט ולגרום לו לבעיות בריאותיות שונות.
יש אמת בתפיסה זו, בחלק מהמקרים, עבור ספורטאים מקצועיים או ספורטאים חובבים שמתאמנים במאמץ גדול, כמו רצי מרתון, מתחרי טריאתלון וכדומה, אך אין להשליך זאת על כל אדם העוסק בספורט באופן קבוע.
הגורמים לחוסרים
תזונה דלה ופעילות גופנית מרובה עלולים לגרום לחוסרים אלה, אבל גם דימום ווסת, בעיות במערכת העיכול, איבוד התיאבון ובעיות פיזיולוגיות אחרות שמונעות לספוג את המזון כפי שצריך. גם בעיות בכבד עלולים לגרום לתופעה של חוסר במרכיבים חיוניים אלה. כאשר החוסר נגרם על ידי מקור חיצוני, כמו תזונה לקויה או פעילות גופנית מאומצת, יש לפתור זאת באמצעים חיצוניים על ידי שינוי בהרכב התזונה ולקיחת תוספי מזון. אך אם הסיבה למחסור היא פנימית, הרי שהפתרון יהיה פנימי אף הוא, בצורת טיפול רפואי.
מתי נוטלים תוספי מזון?
לפני נטילת תוספי מזון יש לוודא כי לגוף יש חוסרים. אפשר לבדוק זאת סימפטומטית על ידי בחינת שרירי הגוף, תחושה של חולשה וכדומה, או בצורה מעבדתית על ידי בדיקות דם. במידה והתגלה חוסר כלשהו, יש לברר מה מקורו. אם החוסר נובע מעיסוק אינטנסיבי בספורט יש להבין האם הוא פרופורציונאלי לכך, ויש לדעת כיצד מגיבים אחרים העוסקים באותה האינטנסיביות בספורט. ואם החוסר נובע מדיאטה לא מאוזנת יש לשפר אותה ובמידת הצורך ליטול גם תוספי מזון. וחוסר הנובע מפתולוגיה מחייב בדיקה ואישור של רופא לפני שנוטלים תוספי מזון.