כולסטרול ותרומתו לגוף

קטגוריה ראשית > תזונה נכונה > אבות המזון, ירקות ופירות > מאמרים נבחרים > מפת האתר > מושגים דיאט

מאת: מערכת Diet

הכולסטרול הוא תרכובת אורגנית (סטרול וליפיד) הנמצאת בקרום התא של כל תאי הגוף של כל היונקים. לכולסטרול חשיבות רבה בתהליכים ביוכימיים.

קיימים שני סוגים של כולסטרול:
אנדוגני – הגוף עצמו מייצר את הכולסטרול.
אקסוגני – מקור הכולסטרול בגוף הוא דרך התזונה.

רק מזונות מן החי מכילים כולסטרול. ירקות ופירות אינם מכילים כולסטרול

רק מזונות מן החי מכילים כולסטרול. ירקות ופירות אינם מכילים כולסטרול

 

לכולסטרול תפקידים רבים וביניהם:
יצירת הורמונים סטרואידים.
דרגת הנזילות של התא מתבצעת על ידי וויסות רמות הכולסטרול בממברנה. יצורים שונים מסתגלים לעתים לתנאי קור וחום באמצעות ויסות שיעור הכולסטרול בממברנת התא שלהם.
חיוני לצמיחת ממברנה המיאלין
חשיבות ביצירת מיצי המרה, ויטמין A, ויטמין D, ויטמין E וויטמין K.

הכולסטרול יכול להגיע לכל האיברים רק דרך הדם. הוא אינו מסיס במים, ולכן אינו יכול לנוע בדם בצורה של מולקולות בודדות, אלא רק כחלק מקומפלקס שומני גדול, המוקף בשכבת פוספוליפידים, שצידה החיצוני הידרופילי. קומפלקסים אלה מכונים ליפופרוטאינים.

מתוך הסוגים השונים של הליפופרוטאינים, לשניים ישנו תפקיד מכריע בהתפתחות מחלות לב וכלי דם: אלה הם ה-LDL וה-HDL. באופן כללי, ה-LDL מוביל כולסטרול מהכבד אל שאר רקמות הגוף, בעוד שה-HDL מוביל כולסטרול בכיוון ההפוך – בחזרה אל הכבד. כאשר יש עודף של כולסטרול בגוף, פעילות מוגברת של LDL עלולה לגרום ליצירת משקעים של כולסטרול על דפנות כלי הדם, וכך מתפתחת בהדרגה טרשת עורקים, ועימה מחלות לב שונות. מסיבות אלה נהוג לכנות את ה-LDL "הכולסטרול הרע", ואילו את ה-HDL, שפעילותו הפוכה ל-LDL, "הכולסטרול הטוב". ככל שהיחס LDL/HDL בדם הינו גבוה יותר, גובר הסיכון לתחלואה במחלות לב וכלי דם.

אפשר להשפיע על רמות "הכולסטרול הרע" בגוף באמצעות שילוב תרופות, דיאטה מתאימה ופעילות גופנית. התרופות המשמשות לעיכוב ייצור הכולסטרול הן ממשפחת הסטטינים והן עושות זאת באמצעות עיכוב האנזים HMG-CoA-reductase שמשתתף בתהליך ייצור הכולסטרול מחומצת שומן.

עובדות חשובות על כולסטרול
* יותר ממחצית הבוגרים בארה"ב סובלים מרמת כולסטרול גבוהה בדם.
* הורדת רמת הכולסטרול בדם מועילה כפליים – על כל ירידה של אחוז ברמת הכולסטרול בדם, הסיכון לחלות במחלת לב יורד ב-2 אחוז.
* אפילו אם הינכם סובלים ממחלת לב כזו או אחרת, הורדת רמת הכולסטרול בדם תפחית באופן משמעותי את הסיכוי שלכם למוות או נכות.
* כאשר רמת הכולסטרול עולה על 200ml/dl, הסיכון למחלת לב גדל באופן מהיר יותר.
* מומלץ לאנשים בוגרים למדוד את רמת הכולסטרול בדם שלהם מידי 5 שנים.
* הכבד מייצר את רוב הכולסטרול בגופינו. רק חלק קטן מהכולסטרול בדם, מקורו במזון שאנו אוכלים.
* ככל שאנו צורכים יותר שומן רווי, גופינו מייצר יותר כולסטרול.
* רוב האנשים מסוגלים להוריד את רמת הכולסטרול בדם ע"י דיאטה, ופעילות גופנית.
* רק מזונות מן החי מכילים כולסטרול. ירקות ופירות אינם מכילים כולסטרול.
* ביצה בינונית מכילה 213 מ"ג כולסטרול.
* מנה של בשר אדום, או עוף ללא עור מכילים 90 מ"ג כולסטרול.
* מנת דגים מכילה 50 מ"ג כולסטרול.

לא ניתן להגיב למאמר זה.