מאת: מאת: אריק בלום כותב האוגדן "מהות החיים" ומרצה בנושא "הומור מחזק את הנפש".
על פי הרפואה הסינית והרפואה העממית, במקומות שונים אנו מוצאים כי המטבח שלנו הוא בעצם בית מרקחת שלם. המטבח שלנו משופע במזונות מרפא וצמחי מרפא אשר בעזרתם נוכל להתגבר על חוליים שונים ומשונים ולשפר את בריאותנו.
העובדה ,שבזמן מחלה אובד לנו התיאבון וחוזר אלינו עם ההחלמה, מוכיחה שיש קשר הדוק בין התיאבון לבריאות, וכן שמירה על תזונה בריאה, מאוזנת ומתאימה בחיי היומיום ובזמן מחלה, חשובה לבריאות תקינה ולהחלמה מהירה.
כשהקיסר הצהוב שאל את המורה השמימי לפשר תוחלת החיים הקצרה של האדם כיום לעומת הזמנים העתיקים, ענה לו הראשון : "בזמנים עתיקים ידעו בני האדם את ה- TAO – הדרך. הם כיוונו עצמם לחוקי ה- YIN וה- YANG, וידעו את ההרמוניה של חכמת המספרים.
הקדמונים אכלו ושתו באופן מבוקר, חייהם היו קבועים ומסודרים. כמו כן, ענה המורה השמימי לקיסר הצהוב לשאלתו על הטיפול בתרופות נוזליות כי :"כבר בימי העבר הכינו את המקרקים והתרופות הנוזליות האלה, אבל לא נטלו אותם כתרופה".
הרמב"ם כותב בספרו "הנהגת הבריאות" ,בשער הראשון בפסקה הראשונה את הכללים לשמירת הבריאות : "שלא ישבע (האדם) ושלא יטרח (יתר על המידה) כדי שלא יפסיד…".
הרמב"ם אומר כי על האדם להיזהר משובע יתר והרחבת הקיבה, ומוסיף :
"הרופאים כולם מסכימים ,כי אכילת המעט מהמאכלים הרעים יותר מדי,מעט ניזוקו, מאכילת
הרוב מהמאכלים הטובים והבריאים".
הרמב"ם מציין שתזונה בלתי נכונה היא הסיבה העיקרית להתהוות הטחורים.
ברפואה הסינית נמצא המלצות דומות. הארוחה הסינית מורכבת מתערובת נבונה של מרכיבים הנחוצים לעיכול קל, שאינו גורם למאמץ יתר של מערכת העיכול.
הסינים מודעים לסגולות המרפא של המזון והשפעתו. מזונות המרפא צמחו מתוך הפולקלור ותרבות האכילה, וברובם הינם "תרופות סבתא" עממיות.
רובם נמצאים בבית בהישג יד, ואפשר להכינם בבית כתזונה מונעת.
מומלץ שלא לעשות שינויים תזונתיים משמעותיים ללא התיעצות ברופא סיני מוסמך או דיאטן מהרפואה המערבית.
חשיבות גדולה יש לדרך עיבוד המזון, בכדי לשמור על התכונות הטבעיות של המזון ולהגביר את כושר הריפוי שלו.
- אידוי = הדרך הטובה ביותר להכנת מזון לכל מטרה היא האידוי.
- קליה = קליית מזונות היא דרך נוספת והיא מעין טיגון ללא שמן, ומטרתה ליבש את המזון
רק מבחוץ כך שתוך המזון ישאר ללא שינוי. במהלך הקליה המזון מצהיב או משחים.
- יבוש = בעבר היה נהוג לעטוף את המזון בבד רטוב ולהניח אותו בין גחלים עד שהתיבש.
היום אפשר להשיג תוצאות דומות בתנור אפיה ביתי, עוטפים את המזון ברדיד
אלומיניום ואופים בחום נמוך עד ליבוש שווה מבפנים ומבחוץ.
- הוספת מלח = את המלח בכמות הרצויה ממיסים במים ומוסיפים לטיגון עד שהמים יתאדו.