כיצד להתמיד בדיאטה?:

סוכר לבן? יש תחליפים בריאים (ב')

קונים בריא > אוכל בריא

ממתיקים טבעיים הם המקור הטוב ביותר לצריכת סוכרים. הם משמשים להמתקת שתיה חמה וקרה, ארוחות וקינוחים. אנחנו יכולים להכניס אותם לתפריט היומיומי שלנו הכולל תזונה נכונה ובריאה על בסיס קבוע עם התחשבות בערך הקלורי שלהם, זאת כדי שנמשיך לרדת במשקל ולשמור על הדיאטה.
כשבא לי משהו מתוק, מזין ובעל ערך תזונתי גבוה, אבחר לי אחד לפי הצורך:

דבש- מתוק יותר מסוכר, אך מכיל פחות קלוריות

דבש- מתוק יותר מסוכר, אך מכיל פחות קלוריות

מה תשתו קר או חם? תה, קפה אולי חליטת צמחים?
הסטיביה:
צמח אשר עליו המתוקים משמשים כממתיק טבעי כבר 1000 שנים בדרום אמריקה.
העלים היבשים של הסטיביה מכילים כ-7% חומר פעיל: סטיביוסיד. הסטיביוסיד מתקבל בצורת גבישים והוא מתוק פי 300 מסוכר. צמח הסטיביה נצרך כממתיק מוביל בצורה מסחרית ביפן.
את הסטיביה ניתן לקנות בחנויות בצורת טיפות או לבקש את הצמח עצמו בחנויות טבע, שם מחירו יקבע ע"י המשקל.
יתרונות: נטול סוכר ולכן: משמש תחליף סוכר לחולי סוכרת, מוריד את רמות הסוכר בדם, מונע ומעכב הצטברות פלאק – רובד חיידקים על השיניים, תורם לאיזון לחץ הדם ומערכת העיכול ונטול קלוריות- מסייע להרזיה.
תפריט עשיר בסוכרים פשוטים ומזוקקים עלול להביא להתפתחות קנדידה, לכן הסטיביה הוא פיתרון טבעי אידיאלי. כמו כן מתיקותו לא נהרסת בחימום.
חסרונות: בעל טעם לוואי קל.
שימושים: משמש כממתיק במשקאות קלים וחמים, בתעשיית השימורים, במאפים ובמגוון רחב של מוצרים נוספים. אפשר למצוא את הצמח לשקילה בסופרמקטים אורגניים.


על הלחם, עם התפוח, בעוגה, עם בצל להצטננות:
הדבש:

הדבש הינו נוזל סמיך ודביק, צבעו חום זהוב. הוא מופק מצוף פרחים שנאסף על ידי דבורים. הדבש הוא היחידי בטבע המכיל תערובת ג
הגלוקוז ופרוקטוז באחוזים כמעט שווים, בנוסף מכיל אחוזים מסוימים של סוכר לתת, ואחוזים בודדים של סוכרוז. מתיקותו תלויה ביחס בין הגלוקוז הפחות מתוק לבין הפרוקטוז, המתוק יותר. הגלוקוז בדבש נוטה להתגבש, אך אין זה אומר שהדבש התקלקל.

מפרחים שונים ניתן לקבל דבש בגוונים וטעמים שונים. הנפוצים בארץ: דבש הדרים, דבש מפרחי אקליפטוס, דבש מפרחי בר ואבוקדו. ניתן להשיג מוצרי כוורת בחנויות השונות: מזון מלכות, פולן (אבקת גרגירי צמחים), דבש מתובל עם צמחי מרפא ותבלין ועוד.

יתרונות: נספג מיידית לדם ומתעכל מהר. גורם פחות עששת בשיניים מסוכר לבן. כמו כן מכיל כמויות קטנות של חומצות אמינו,ויטמינים ומינרלים, חומרים אנטיביוטיים ושמנים אתריים.
מתוק יותר מסוכר אך מכיל פחות קלוריות. ב100 גרם מצויים 310 קלוריות. בכפית כ-65 קלוריות.
חסרונות: יתרונותיו נעלמים בעת חימום, אינו מומלץ לתינוקות עד גיל שנה מאחר ואלו עלולים לפתח תגובה אלרגית לחלבונים שבדבש וכן מאחר והם עלולים ללקות בהרעלת בוטולין, רעל הנמצא בכמות מזערית בדבש.
שימושים: נחשב כמזון בריאות בעל ערך תזונתי רב, משמש כחומר גלם במתכונים רבים, משמש לצורכי ריפוי ברפואה המשלימה כחומר אנטי זיהומי, מחטא פצעים, בתרופות סבתא, ובתעשיית הקוסמטיקה.


מעורבב עם הטחינה, בפנקייק, על הלחם, נוטף על היוגורט:
הסילאן:

זהו "דבש" התמרים, מופק מבישול וסחיטת התמרים. מכיל סוכר פרוקטוז בעל ערך גליקמי נמוך יותר.
יתרונות: עשיר בסיבים תזונתיים ובמגנזיום, מאזן את מערכת העיכול, מוריד את רמות הסוכר והכולסטרול בדם.
שימושים: משמש כחומר גלם במתכונים רבים וכממתיק טבעי.


על הפנקייק, בסירופ נגד שיעול, בקינוחים, בגלידה דלת קלוריות, בעוגת מייפל:
סירופ המייפל:

סירופ סמיך ומתוק המופק משרף עץ המייפל (אדר) על ידי הרתחתו עד לאידוי. משך ההרתחה והאידוי יקבעו את המוצר הסופי: סירופ מייפל, דבש מייפל, חמאת מייפל או סוכר מייפל. מתיקותו כפולה מהסוכר הלבן. רוטב המייפל שאנו מכירים הינו בד"כ תערובת סירופ תירס עם מעט סירופ מייפל טבעי או מלאכותי, אך ניתן להשיג את הסירופ האמיתי בבתי טבע מובחרים. חשוב: יש לאחסנו בקירור לאחר פתיחת הבקבוק.
יתרונות: בעל ערך תזונתי ומכיל מינרלים רבים.
חסרונות: המוצר הטבעי יקר מאחר וההפקה שלו נעשית באופן ידני, לרוב בשוק המוצר לא יהיה טבעי ויכיל רכיבים נוספים.
שימושים: משמש כתוספת לקינוחים וכחומר גלם באפייה, משמש כחומר בסיס בסירופים לילדים.


בבירה, בסוכריות, בממתיקים רבים:
הלתת:

צמח המתקבל ע"י הנבטה חלקית של שעורה.
יתרונות: בעלת ערך תזונתי רב: פחמימות (כ-85%), חלבונים (כ-9%), ויטמינים מקבוצת B ומינרלים כמו סידן וברזל. בעלת השפעה מרגיעה.
שימושים: משמשת לייצור משקאות כוהליים ממזונות עשירים בסוכרים ומשקאות חריפים כמו בירה, חומר גלם בתעשיית הסוכריות וצבעי המאכל. מייצרים ממנה חלב לתת וקרמל המשמש כצבע מאכל, משמשת להכנת תחליפי קפה ומזון תינוקות. הוספת תמצית לתת ללחם משפרת את איכותו.


לממתקים, תרופות סבתא ופורמולות צמחים:

הליקוריץ:

צמח מרפא חשוב. תמצית המופקת משורש הצמח "שוש קירח" משמשת כממתיק הנקרא "גליצרהיצין" ולייצור תרופות.
יתרונות: אנטי דלקתי וממריץ, הגליצרהיצין מתוק פי 50-100 מהסוכר הלבן ומשמש תחליף סוכר לחולי סוכרת.
חסרונות: במינונים גבוהים עלול להעלות את לחץ הדם ולגרום לדלקת בכליות.
שימושים: משמש רבות בפורמולות צמחי מרפא. משמש בתעשיית הממתקים ובתרופות מסוימות כמו תרופות לצרבת.


"המזונות המתוקים הטבעיים מכילים בנוסף לטעמם המתוק, גם רכיבים תזונתיים,    ויטמינים ומינרלים אולם עם המודרניזציה האדם למד להפיק את המתיקות מקנה הסוכר, ולוותר על כל היתר. כך קיבלנו את הסוכר הלבן התעשייתי הנודע כל כך לשמצה".


מיץ עשיר בויטמינים, עוגיות טבעיות, נישנוש מתקתתק:
סירופ/ קנה הסוכר:

צמח ממשפחת הדגניים ואחד המקורות העיקריים להפקת הסוכר הלבן התעשייתי בתהליכי זיקוק רבים. החלק התחתון של הקנה הוא העשיר ביותר בסוכר. שבטים רבים בדרום אפריקה משתמשים בקנה הסוכר כאחד ממקורות התזונה העיקריים אך למרות זאת שבטים אלו לא חולים במחלות המערב שנמצאו קשורות לצריכת סוכר לבן כמו: סוכרת ויתר לחץ דם.
ניתן להשיג חתיכות של קנה סוכר בטבע עדן מרקט, או סירופ קנה סוכר בבתי טבע.
יתרונות: מכיל בנוסף לכ-14% סוכרוז רכיבים תזונתיים כמו חלבונים, ויטמינים, מינרלים ותאית. לפי הרפואה הסינית בעל סגולות ריפוי.
שימושים: משמש כמקור תזונה, משמש להפקת סוכר לבן ולמשקאות אלכוהוליים כמו רום וקשאסה ולהפקת אתנול – "הדלק הביולוגי".


שוקולד ללא קפאין? ממרח מפתה?
סירופ/ אבקת החרובים

לחרוב יש טעם מתוק וארומה משכרת. הוא משתייך למשפחת הקטניות. אבקת החרובים מכילה ויטמינים ומינרלים רבים. סידן, ברזל, מגנזיום וויטמינים מקבוצה B.
יתרונות: אבקת החרובים מומלצת לאנשים הסובלים מכאבי ראש וממיגרנות. מכיוון שאינו מכיל קפאין מהווה תחליף נהדר לילדים היפראקטיביים ולאוכלוסיה שאינה צורכת קפאין.
שימושים: משמש כתחליף לשוקולד. יתרונה של אבקת החרובים במוצרי מתיקה הוא בתכולת השומן הנמוכה שבה לעומת השוקולד. הסוכר בחרוב הינו ממקור טבעי. ניתן למצוא גם ממרחים, עוגיות וחטיפים המבוססים על אבקת החרובים.


קוקטיילים, טקילה, אפיית מאפים מתוקים:
סירופ האגבה
האגבה הינו קקטוס שמוצאו מדרום אמריקה. ישנם מס' יצרנים שהוציאו אותו לשיווק בחנויות. חלקן אפילו מציעות סירופ אורגני. הסירופ מכיל ברובו פרוקטוז וכ- 286  קלוריות ל100 -  גרם.
יתרונות: מתוק יותר מסוכר ולכן נדרשת כמות קטנה שלו כדי להמתיק את המזון או השתיה. כ1/3 כוס סירופ יכולה להחליף כוס סוכר. הסירופ מכיל פרוקטוז ברובו ולכן האינדקס הגליקמי שלו נמוך מסוכר. יכול לשמש גם סוכרתיים.
חסרונות: שימוש גבוה בפרוקטוז כממתיק יכול לגרום לעלייה ברמת ה
שומנים והכולסטרול בדם. יש לצרוך אותו במתינות.
שימושים: קוקטיילים, מאפים מתוקים, קינוחים, גלידות.


מאת מערכת "Diet".

לא ניתן להגיב למאמר זה.