מאת: יובל לובנשטיין
לפני מספר שנים, ניתן היה לקנות אותן רק בשימורים ובדרך כלל רק סוג אחד-שמפיניון.
בשנים האחרונות, נראה שהפכו לטרנד בכל סופר ובכל מרכול והפכו ממוצר בלתי מושג למוצר צריכה יום יומי, ממש כמו פטריות לאחר הגשם.
למרות הדימוי האירופי שלהן, גם בישראל קיימים בטבע למעלה מ- 400 מיני פטריות כובע חלקן רעילות וחלקן טובות למאכל.
הפטריות להבדיל ממלכת הצמחים, אינן מכילות כלורופיל ואינן מבצעות פוטוסינתזה, אלא חיות על חומר אורגני חי או מת – סוג של טפילות, זו גם הסיבה שלגדל אותן דרושים תנאי לחות ואור מתאימים וזו גם הסיבה שהעונה הבוערת שלהן בטבע הישראלי הוא בחודשים דצמבר – ינואר, אז האדמה מספיק לחה ועברה מספר ימי גשם אשר הספיקו להנביט את הנבגים ולהפכם לפטריות.
למרות שהאדם המודרני מקל ראש בחשיבותן, נראה שחסרונן היה משפיע מיידית על המזון שהוא אוכל – כמו בלחם וביין, למשל התחלה.
הפטרייה השימושית ביותר היא השמרים, אשר להם תפקיד מהותי בתעשיית הלחם.
השמרים מפיקים את האנרגיה שלהם, על ידי פירוק סוכר. השימוש בהם נעשה, כבר לפני כ- 8000 שנה על ידי הבבלים והשומרים לצורך הכנת בירה. לפני כ- 5000 שנה הורחב השימוש על ידי המצרים, כאשר החלו להשתמש בו לאפיית לחם.
הפטריות מגינות על עצמן על ידי חומרי רעל שחלקם קוטלי חיידקים ובראשם נמצא כמובן הפניצילין.
(הפניצילין היא תרופה אנטיביוטית, המופרשת באופן טבעי על ידי זן מסוים של פטרייה. גילוייה חולל מהפכה של ממש ברוקחות וברפואה והביא למיגורן של מחלות שניו קטלניות במיוחד וגרמו למותם של מיליוני בני אדם.)
הפטריות הן ספק של פחמימות, חלבונים וויטמיניםC,A,D,B
הערך הקלורי שלהן נמוך יחסית ונע בין 20-40 קלוריות למאה גרם, תלוי בסוג.
פטריית המאכל הנפוצה ביותר בארץ ובעולם היא השמפיניון כ- 80% מהשוק העולמי וניתן לאוכלן טריות, מבושלות, צלויות או מטוגנות.
קרובת משפחה שלה היא הפורטובלו, שהיא גדולה ובשרנית יותר וצבעה חום.
פטריות היער – גדלות זו ליד זו כגוש והן דבוקות וצמודות אחת לשנייה.
הן דורשות בישול או טיגון ויש להן ארומה מיוחדת.
שיטאקי – פטרייה שגדלה במזרח הרחוק, היא ארומתית במיוחד היא גדלה על עצים וזמן גידולה ממושך.לאחרונה החלו לגדל אותה גם בישראל.
לפטרייה זו מייחסים סגולות מרפה רבות ועל פי הרפואה הסינית היא מומלצת במיוחד לאנשים אשר סובלים מחולשה ועייפות.
כמהין – פטריות נדירות ויקרות ביותר. לא ניתן לגדל אותן בצורה תרבותית וגם החיפוש אחריהן אינו פשוט ובמהלכו נעזרים בכלבים ואו בחזירים אשר אולפו במיוחד למוצאן.
מומלץ לא לקטוף ולא להיכנס לכל הרפתקה של קטיף פטריות אשר אינן מזוהות במאת האחוזים בשל המצאות פטריות רעל, אשר אכילתן מסוכנת ויכולה אף לגרום למוות.
יובל לובנשטיין, יועץ בתחום הקמעונאות ומוצרי הצריכה מלווה חברות בתחום בכל הקשור למיזוגים ורכישות. שימש במגוון תפקידי ניהול בכירים ברשתות מובילות בישראל כמו שופרסל והום סנטר