חופשי מרדיקלים חופשיים

קטגוריה ראשית > תזונה נכונה

מאת: אריק בלום, מתוך "חומר למחשבה – מהות החיים"

האוקסידנטים (מחמצנים כמו זיהום אוויר, חומרי הדברה, חומר חיטוי, שמנים מחומצנים ועוד) הם חומרים הנוטים להתחבר אל מולקולות אחרות, וכשהם מסתובבים בתוך הגוף הם מצליחים להתחבר למעטפת של תאים (ממברנה של התא) והורסים אותה. כך נוצרת "הזדקנות" מהירה של תאים, פגיעה בתאים.greenli.jpg

במקרה חמור יותר הרדיקל החופשי חודר אל גרעין התא, פוגם בו (מוטציות ב- DNA) ובדרך זו נוצרים תאים סרטניים. מערכת החיסון יודעת להתמודד ולהשמיד תאים פגומים.
הבעיה מתחילה כאשר מערכת החיסון לא מצליחה להשתלט על תאים פגומים במקביל למצב נפשי קשה מסיבה כלשהי (מצב נפשי רעוע פוגע במערכת החיסון), אזי משתלטת על הגוף מחלת הסרטן.
ככל שאדם חי בסביבה מזוהמת יותר (זיהום אוויר) ובלחצים נפשיים גדולים יותר, כך מומלץ יותר להעשיר את המזון באנטי-אוקסידנטים.

  • הרדיקלים החופשיים נוצרים ממגוון רחב של מקורות :
  • חומרי הדברה (פירות וירקות) – עדיף לצרוך מוצרים אורגניים ללא הדברה.
  • שומן מוקשה (מצוי בעיקר במרגרינה).
  • קרינת השמש (פגיעה בעיקר בעור).
  • עשן ממקור כלשהו : זיהום אוויר, עישון, טיגון או הכנת מזון ישירה על האש (מנגל).
  • שיירי תרופות והורמונים הניתנים לבעלי החיים ומגיעים אלינו באכילת הבשר או הביצים.
  • צבעי מאכל וחומרים משמרים הנמצאים במזון.

איך מתמודדים עם אותם רדיקלים חופשיים?
ההתמודדות עם הרדיקלים החופשיים למניעת המחלות הקשות אפשרית בשני דרכים:

מסיסים במים : בעיקר ויטמינים B ו-C.
ויטמינים אלו זקוקים למיצי מרה כדי שיתפרקו וייספגו בגוף. מיצי המרה מופרשים לתריסריון, אליו מגיע המזון לאחר הקיבה. מיצי המרה מופרשים רק כאשר יש שומן.
אם בארוחה אין מרכיבים שמנוניים, אזי ויטמינים אלו יוצאים מהגוף ללא פירוק וקליטה. ויטמינים אלו מתפרקים בתריסריון ונספגים בכבד לשימוש הגוף. מינון יתר של מסיסי השומן הוא מסוכן ,אך קשה להגיע למינון יתר גם כאשר לוקחים תוספי מזון.
"חולשת כבד" (תוצאה של עודף שומנים, צבעי מאכל, חומרים משמרים) יכולה לגרום לעודף של טריגליצרילים בגוף.
ויטמין טבעי זהה בתכונותיו לויטמין מסונתז (יצור תעשייתי), אך הרפואה הסינית טוענת שרק לויטמין הטבעי יש את האנרגיות המתלוות אליו מהטבע (שמש, אדמה וכו').

איכות הויטמין התעשייתי ירודה והוא לא מומלץ למרות עלותו הנמוכה יחסית לויטמין הטבעי.

סוג

חשיבות לגוף

מקורות מזון

סימני חסר

ויטמין A נוגד-חימצון. מסייע בראיית לילה גדילה, עמידות לזיהומים, בריאות העור, פוריות, שיניים, שיער ועצמות (משפיע על הכנסת סידן לעצמות). מחזק ריריות, מערכת חיסון והעיכול. גזר,ירקות בעלי עלים ירוקים,שמן דגים,
ברוקולי,אספסת, תפוחי אדמה,שזיפים, משמשים.
עיוורון לילה,עור יבש,עקרות,אלרגיות,און מיני ירוד.
ויטמין E נוגד-חימצון חשוב ביותר. חשוב לאון ולפריון המיני,מאט קצב הזדקנות,שומר על גמישות העור ומראהו,מחזק את שריר הלב, דואג לזרימת דם טובה.
אפשר למרוח לריפוי פצעים בעור.
נבט חיטה,ירקות בעלי עלים ירוקים,אורז חום,אגוזים,חלב,ביציםשיבולת שועל. בעיות עם כלי דם,פריון,אין אונות,בעיות לב, מערכת חיסון חלשה.
ויטמין D מסייע בתקינות העצם ומערכת העצבים (מסייע להטמעת סידן וזרחן בעצמות).
נוצר בעור בהשפעת אור השמש, ולכן נדיר למצוא חסר בישראל.
חלבון,חמאה,חלב,שמן כבד דגים,טונה,דגנים,
קרני השמש.
קטרקט,רככת,
מחלות לב,בעיות פרקים –אוסטאופרזיס.
ויטמין K דרוש לסינתזה של חלבונים,בניית עצמות הגוף ורקמות הקישור. ירקות בעלי עלים ירוקים(חסה,כרוב),
כבד, אספסת,פולי סויה,שמן חמניות.
ויטמין C

"מלך מלכי הויטמינים"

נוגד-חימצון חשוב ביותר.
חשוב לחיזוק מערכת החיסון, הטמעת סידן וברזל בגוף וייצור הקולגן. מסייע באלרגיות, הצטננויות,ספיגת החלבונים בגוף. ייצור הקולגן.
בשפעת : 6,000 מ"ג ליום.
פקעות ורדים,עלי כוסמת,שזיפים,משמשענבים,עגבניות,קיווי. מחלות פה וחניכיים,דלקות,
טחורים,קוליטיס,
ורידים.

קורנפלס על בסיס אורז מומלץ. על בסיס תירס לא מומלץ לבעלי סוג דם O.
קווקר (שיבולת שועל) טוב מאוד וגם מרגיע, אך לא מומלץ לבעלי סוג דם O.

טבלת הויטמנים החשובים לתפקוד נאות (המשך)

סוג

חשיבות לגוף

מקורות מזון

סימני חסר

ויטמין B-1
ויטמין "המורל"
חיוני לעור, מצבי רוח, מערכת העצבים,עמידות במצבי לחץ, מטבוליזם של פחמימות. נבט חיטה,קליפת האורז,אפונה,עוף,דגים עייפות,דלקות עור,כאבי בטן,איבוד זיכרון,איבוד תיאבון, הפרעות בתחושה, עצבנות, דפיקות לב, בצקות.
ויטמין B-2 חשוב לראייה,עוזר ביצירת הורמונים מסוימים,חשוב לבעיות עור. מטבוליזם של שומנים וחלבונים.
אינו מומלץ במינון גבוה לחולי קטרקט.
שמרי בירה. בקעים ופצעים בקצות הפה,לשון אדומה וכואבת, עייפות, נימול בידים וברגליים, דלקות וגרד בעור, אנמיה, מיגרנות.
ויטמין B-3
ניאצין
(Niacin)
אנטי-אוקסידנט. חיוני לשיפור זרימת הדם ולהורדת הכולסטרול. דרוש ליצירת הורמוני המין.
מטבוליזם של שומנים וסוכרים.
שמרי בירה,בוטנים,שמן נבט חיטה מכבישה קרה. איבוד תיאבון, בחילות והקאות, שלשולים ,בעיות עור,עצבנות,מתח,
בעיות בחניכיים, סחרחורת, דיכאון, פגיעה בזיכרון.
ויטמין B-5 חשוב בחילוף חומרים,שחרור אנרגיה מפחמימות,חלבונים ושומנים.עמידות במצבי לחץ ומצבי רוח. חשוב נגד אקנה – פצעי בגרות. סויה,חלמון ביצה,בוטנים,אפונה,
דגים,אפונה.
כאבי ראש,חולשה,בחילה,הקאות,התכווצות שרירים,כיב תריסריון.
ויטמין B-6 חילוף חומרים,יצירת כדוריות דם אדומות,חשוב למערכת העיכול,לחיזוק מערכת החיסון. בשר,כבד,דגנים,ירקותבננות,שמרי בירה. חריצים סביב הפה והעיניים,ירידת רמת הסוכר,עצבנות,
דיכאון,אנמיה.
ויטמין B-12 חילוף חומרים של כל אבות המזון. מסייע ליעילות פעילותו של הברזל בגוף ולפעילות העצבים. חשוב להתחלפות וקיום כל התאים בגוף. בשר,דגים,חלמון ביצה,יוגורט ביו. אנמיה,קיצוניות במצבי רוח,זיכרון לקוי, חולשה.
חומצה פולית

(Folic      Acid)

חשובה בייצור כדוריות דם אדומות,מגבירה את הפרשת חומצת הקיבה,ומסייעת במניעת הרעלת מזון. ירקות בעלי עלים ירוקים,שמרי בירה. חוסר שקט,אנמיה,
הפרעות במערכת העיכול,אפרוריות בשיער, שסע אצל העובר.
ביוטין חשוב בפעילות מחזור הדם והעור. שומר על בריאות השיער וחיזוקו. בנייה ופירוק של חומצות אמינו. בוטנים,אגוזים,חלמון ביצה,כבד,גבינה צהובה. שיער אפור,נשירת שיער, איבוד תיאבון,דיכאון

כל אחד מאיתנו חשוף כל הזמן לאוקסידנטים ונמצא בסיכון של התפרצות מחלת הסרטן, ולכן חשוב מאוד לשלב בתזונה כמה שיותר מרכיבים אנטי-אוקסידנטים אשר יחזקו את מערכת החיסון במלחמתה בתאים הפוגעניים.

כל חומר אנטי-אוקסידנט מנטרל את התא הפגום ומפריש אותו מהגוף, ומכאן החשיבות הרבה של הויטמינים ובעיקר ויטמין C.

יכולת האנטי-חימצון הגבוהה של הויטמינים הביאה לכך שתרופות כימותרפיות מבוססות על כמויות עצומות של ויטמינים, מה שגורם בין היתר לתופעות לוואי קשות.

מהיכן מגיעים אותם רדיקלים חופשיים הפוגעים בגופנו ?

  • מניעת הכנסת החומרים המזיקים לגוף, לדוגמה : אוכל אורגני ללא חומרי הדברה.
  • אכילת חומרים נוגדי חמצון לנטרול השפעתם המזיקה של הרדיקלים החופשיים החודרים לגוף.
  • הויטמינים הם נוגדי חמצון מתחלקים ל"שתי משפחות": מסיסים במים ואלו המסיסים בשמן.
  • עודפי ויטמינים אלו מופרשים בקלות מהגוף, ולכן אין לחשוש מעודף, למעט העמסת יתר על הכליות האחראיות להפרשה.
  • ויטמינים מסיסים במים עוברים בבישול מהירק למים, לכן חשוב לשתות את המים עם הירקות (מרק ירקות), ולא לאכול רק את הירקות – חשוב להוסיף למרק ירק (פטרוזיליה ושמיר).
  • עודף גבוה של ויטמין C עלול לגרום לאבנים בכליות, אך מדובר על ריכוזים גבוהים ביותר.

מסיסים בשמן : A,K,E,D.

באכילת סרדינים עדיף שיהיו בשמן זית, או במים והכי פחות מומלץ שמן צמחי.
בסרדין עצמו יש מספיק שומנים שיגרמו לפירוק יעיל וספיגת הויטמינים שבו.

טבלת הויטמנים החשובים לתפקוד נאות:

סוג

חשיבות לגוף

מקורות מזון

סימני חסר

ויטמין B-1
ויטמין "המורל"
חיוני לעור, מצבי רוח, מערכת העצבים,עמידות במצבי לחץ, מטבוליזם של פחמימות. נבט חיטה,קליפת האורז,אפונה,עוף,דגים עייפות,דלקות עור,כאבי בטן,איבוד זיכרון,איבוד תיאבון, הפרעות בתחושה, עצבנות, דפיקות לב, בצקות.
ויטמין B-2 חשוב לראייה,עוזר ביצירת הורמונים מסוימים,חשוב לבעיות עור. מטבוליזם של שומנים וחלבונים.
אינו מומלץ במינון גבוה לחולי קטרקט.
שמרי בירה. בקעים ופצעים בקצות הפה,לשון אדומה וכואבת, עייפות, נימול בידים וברגליים, דלקות וגרד בעור, אנמיה, מיגרנות.
ויטמין B-3
ניאצין
(Niacin)
אנטי-אוקסידנט. חיוני לשיפור זרימת הדם ולהורדת הכולסטרול. דרוש ליצירת הורמוני המין.
מטבוליזם של שומנים וסוכרים.
שמרי בירה,בוטנים,שמן נבט חיטה מכבישה קרה. איבוד תיאבון, בחילות והקאות, שלשולים ,בעיות עור,עצבנות,מתח,
בעיות בחניכיים, סחרחורת, דיכאון, פגיעה בזיכרון.
ויטמין B-5 חשוב בחילוף חומרים,שחרור אנרגיה מפחמימות,חלבונים ושומנים.עמידות במצבי לחץ ומצבי רוח. חשוב נגד אקנה – פצעי בגרות. סויה,חלמון ביצה,בוטנים,אפונה,
דגים,אפונה.
כאבי ראש,חולשה,בחילה,הקאות,התכווצות שרירים,כיב תריסריון.
ויטמין B-6 חילוף חומרים,יצירת כדוריות דם אדומות,חשוב למערכת העיכול,לחיזוק מערכת החיסון. בשר,כבד,דגנים,ירקותבננות,שמרי בירה. חריצים סביב הפה והעיניים,ירידת רמת הסוכר,עצבנות,
דיכאון,אנמיה.
ויטמין B-12 חילוף חומרים של כל אבות המזון. מסייע ליעילות פעילותו של הברזל בגוף ולפעילות העצבים. חשוב להתחלפות וקיום כל התאים בגוף. בשר,דגים,חלמון ביצה,יוגורט ביו. אנמיה,קיצוניות במצבי רוח,זיכרון לקוי, חולשה.
חומצה פולית

(Folic      Acid)

חשובה בייצור כדוריות דם אדומות,מגבירה את הפרשת חומצת הקיבה,ומסייעת במניעת הרעלת מזון. ירקות בעלי עלים ירוקים,שמרי בירה. חוסר שקט,אנמיה,
הפרעות במערכת העיכול,אפרוריות בשיער, שסע אצל העובר.
ביוטין חשוב בפעילות מחזור הדם והעור. שומר על בריאות השיער וחיזוקו. בנייה ופירוק של חומצות אמינו. בוטנים,אגוזים,חלמון ביצה,כבד,גבינה צהובה. שיער אפור,נשירת שיער, איבוד תיאבון,דיכאון

עוד ב-Diet:

מאגר מתכונים ענק
מתכונים לפי קלוריות
תפריט דיאטה יומי
מחשבון BMI
מחשבון חישוב קלורית
מחשבון דיאטה


לא ניתן להגיב למאמר זה.